Policija

— 136 —

Додатак Зи 4 бр. „Полиције“.

ОДЛУКЕ КАСАЦИОНОГ СУДА.

зСрески судови надлежни су сано ва иввршење судских пресуда и решења, која су ивречена између парвичара, а за све остале судске одлуке надлежна је полициска власт.

Браћа Милински, из Клења, на основу тапије потврђене код првостепеног суда, тражили су од начелника среског да им преда у државину земљу описану у тапији, а коју сада бесправно држи и ужива Јеврем Драшић.

Начелник срески, држећи се раније пресуде првостеп. »суда, којом је јеврем ослобођен кривичне одговорности за дело самовлашћа по тужби браће Милински, а ови упућени на парницу за тражење свога права, — својим решењем одбио је молиоце од тражења и упутио их, као слабије у праву, на парницу. ;

Ово решење начелниково одобрио је и Велики Жупан; "но по жалби браће Милински Министарство Унутр. Дела пожништило је решење Вел, Жупана, налазећи. да тражење молиоца: уступање у државину земље на основу судске тапије представља захтев за извршење једног судског решења и изазива примену прописа из главе ХУШ. грађ. суд. пост., за коју "није надлежна полицијска власт, већ срески суд у томе срезу.

По овим примедбама Начелник срески послао је предмет у надлежност среском суду, који је, међутим, нашао да није надлежан за решавање по молиочевом тражењу и поводом овог сукоба о надлежности послао је акта Касационом Суду, да одлучи питање о надлежности у овом случају пошто сматра да по тражењима уступљења имања на основу тапије није надлежан срески суд, већ само за извршење судских пресуда и решења првостепених судова и Апелационог суда.

По питању надлежности власти за решавање по оваквим ттражењима Касациони је суд, својом одлуком од 3. фербр. 1925. год Бр. 690, нашао, да је надлежна полицијска власт, дер је погрешно схватање Министарства Унутр. Дела да се у говом конкретном случају тиче извршења једног судског ре-