Policija

= 198 —

— као прва и једина држава у целој Немачкој републици, створила као јаку организацију своју земаљску ЕМ централу са јединственим поступком.

Ова централа, која се налази при земаљском криминалном одељењу, има задатак, да гони нарочито опасне криминилне појаве, а нарочито злочинце од заната или из вавике. Она се, дакле, не занима свима злочиначким појавама, нити су јој интересантни сви злочинци, већ се њен делокруг простире само против ових злочиначких група:

1: против злочннаца, чији делокруг није ограничен на. извесна места или пределе (т. зв. путујући злочинци);

2. против злочинаца, који по правилу нападају "људска. добра само извесно Време или који се при вршењу злочина служе нарочитим, само њима својственим ме тодама рада (триковима) — злочинци од заната или из навике, специјалисте;

3. против злочинаца, чија су недела од особити важности или су нарочито опасна по јавну сигурност и поредак, јер се извршење тих дела или њихове последице или гоњење криваца простире на већи простор земље, или што је проналазак криваца јако отежан, или што су у питању особита важна добра.

Задатак централе је, дакле, пре свега у томе, да у најтешњеј сарадњи са криминалним органима олакша и омогући гоњење и сузбијање у криминалистичком и социјалном погледу најважнијих и најопаснијих злочина.

Веза њена са криминалним одсецима регулисана је. од. стране Замаљског криминалног одељења. А у главном се та веза одржава тиме, што су криминални одсеци и пољска жандармерија обавезни, да без оклевања обавесте централу обавештајну о свима злочинима из горе означених група, које би се на њихввој територији десили.

Сем тога мора се она“ ИЗВЕСТИ, чим неки одсек ма на

који начин дозна од неке саксонске или стране. полиције или суда о појави оваквих злочинаца; <= па чак И. овда, ако се.

дело извршило ван Саксонске, да би се могло утврдити, да М

нису нека дела, која су извршена у Саксонској, у каквој вези _ са тим ван ње извршеним; односно, да нису ван Саксонске | ухапшени злочинци у каквој вези са. злочинима, 104 ињенињ У Саксонској, (