Policija

— 198 —

владаочевој благајници, гли је, у накнагу за то, добио и знатна права. Природа нас пословања и Блажа и Драгаша упућује на мисао да је њихов сукоб понајпре око испуњења уговора. о плаћању између закупника трга и златара.

| ж Као трг — тако је под закуп издавана и царина, поступак који је познат чак и из деветнаестог столећа.

Дубровчана Михо Менчевић и браћа Гижелићи Павле и Пиро бејаху, сва тројица, узели под закуп царину У босанској Остружници и у Дриву, Градцу и Дворишту — трговима "у Босни. То је било 1353. године. Наши писани споменици с хвалом помињу тачне и кулантне радње старих трговаца и закупника — али ова тројица као да нису долазила у ред таквих пословних људи. Не знамо да ли је Михо Менчевић, још био у њиховој заједници кад се десио немио случај да је: бан Твртко одлучио: браћа Гижелићи нису испунили уговор, о закупу царине, због чега се обојица, и Павле и Пиро, лишавају слободе, а уговор се, разуме се, раскида. Град је Дубровник неуморно бдио над интересима својих суграђана, ма где се и ма у каквом се послу они находили. Република је: због тога вољна била да, у више ррилика, поднесе и материјалне жртве, само да не потамни углед њених трговачких: подузетника. Не знамо поуздано јесу ли и браћа Гижелићи у толикој мери била штићена снагом Светог Влаха, јер о томе немамо ближих података. Врло је вероватно да је и овде било. тако, јер су Дубровчани пажљиво настојавали да с босанским. владаоцима живе у љубави и пријатељству као год и с владаонима на српском истоку.

ж

Имамо и један пример који по свему личи на случај власничке самовоље. |.

За владе цара Уроша, Душанова сина, био је добро познат властелин Жарко, који је господовао у чувеном царинском месту Свети Срђ. Жарко је био ожењен сестричином цара Душана, лепом Теодором, кћерју севастократора Дејана, жеглиговског господара. Према томе је Жарко младом цару Урошу био вет, имајући за жену Урошеву сестру од рођене: тетке, Уз то је Жарко био почасни грађанин богатих Мле-.