Policija

ЗА ВИН 7Е

хом; сматраће се као једна врста Ђенералштабних жандармеријских официра, и имаће право на звања почев од команданта · батаљона па на више,

Криминална статестика у 60фији за 1924. год. — Према извештају, који је софијска полицијска дирекција објавила, у току прошле године догодила су се ова дела:

Убистава 44 случаја, од којих је полицијским органима испало за руком да открију учиниоце за 36 случајева.

66 случајева тешких и лакших повреда. од којих су за 60 случајева знани учиниоци.

(Опасних крађа било је 166 случајева, од којих су пронађене само '39.

На улици је нађено у току целе године 42 новорођене ванбрачне деце. НА ОГ ИНЕ је било 41 случај.

У току јануара месеца ове године криминалитет је показао знатнога пораста у тежим делима. Само у току тога месеца извршено је у Софији 18 убистава; 6 опасних крађа; остављено на улици два новорођен"чета и извршено 1 самоубиство.

Младост је доба злочина. "Судијама, адвокатима, лекарима и управницима казнених завода, као и тамничарима по затво-

рима, добро је позната појава, да се највећи број: злочинаца регрутује из средине младежи, т. |. лица, која још нису навршила 35 година. Наравно. да има злочинаца и старијих, али је највећи проценат из редова младежи.

Окружни државни одвјетвик државе Индиана, Марион, изнео је статистички преглед злочина и злочинаца за минулих !Ф година. Ту се јасно и очигледно потврђују горњи наводи о тесној вези између злочина и младости. Изнећемо из те таблице“ само статистичке податке за. 1923 годину.

Просечна старост извршиоца: злочина крађе била је 28 год. Значи, да је било нешто старијих а и доста млађих злочинаца, али просечна старост била. је 28 година.

Просечна старост провалника: била је 29 година, убица 32 године, блудника и извршиоца насиља и силовања — просечно доба било је 33 године.

Подаци за 1924 годину пока-

зују нам ово просечно доба ста~

рости злочинаца: Разбојника 21 годину. Провалника 21 год. Убица 28 год. Извршиоца силовања 27 год. Крадљиваца 23 год. Између 1914 и 1924 године око 789) злочинаца били су