Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХИ. · СВЕСКА ЗА МАЈ 1925. Број 9, и 10.

ЗАКОН И СТВАРНОСТ У СОВЈЕТСКОЈ РУСИЈИ

ГЛАВА 1.

|

Прошло је већ више од седам година од оног момента, када су бољшевици уграбили власт у Русији. Од тог момента готово цео свет пажљиво и непрекидно посматра комунистичке експерименте, који се спроводе „у планетарном масштабу“. У Русији, која је сада изгубила чак и своје име и зове се анонимним називом „СССР“ (Савез Совјетских Социјалистичких Република) створено је нешто невероватно у правцу ломљења правног и социалног уређења и за кратко време следовале су две основне ере) наиме: 1) ера ратног комунизма и 2) ера „неп-а“ (нове економске политике), која се у најновије време карактерише не само изменом економског курса, већ и великим законодавним радом. проглашењем лозинке револуционарске законитости, покушајем да се створе везе између владе и ширих маса становништва, а нарочито сељака, и најзад борбом, која се отпочела између различитих струја у средини владајуће комунистичке странке.

Сви су се горњи експерименти у току споменутих ера, појмљиво је, огледали на праву. Да би учврстили своја „ратна освојења“, добивена у борби са старим „буржоаско-капиталистичким режимом“, комунистички победиоци морали су да поставе та освојења на неки правни темељ, и то су учинили.

5) У новом колективном делу руских научника — емиграната: „Право Совјетке Русије“, и такође у радовима д-ра Ргеипд'а, адвоката у Берлину (0 којима ће даље бити разговора) разликују се три ере: 1) ратног комунизма, 2) „непа“ и 3) најновија ера, Али, по нашем мешљењу, трећа ера се јавља у суштини како у економском, тако и у политичком односу, само као продужење друге ере, од које се не одликује са принпипиелног гледишта.