Policija

— 322 —

У току првих година бољшевичке владе није постојала никаква систематизација у законодавству. Један за другим падали су као киша безбројни декрети и поједини закони, који су тежили, да се дефинитивно сруши старо уређење државе и да се спроведу у живот комунистички идеали и диктатура пролетеријата.

Слободна руска научна мисао, која се могла обзнанити само у оним деловима Русије, где нису владали бољшевици, а доцније — само у емиграцији, сматрала је за своју дужност, да горње процесе пажљиво прати и да путем савесне анализе донесе објективне закључке о совјетском законодавству ио оном правном стању, које је дошло као резултат нових бољшевичких правних експеримената и фактичких радњи.

Писац ових редака још почетком 1919, год. одштампао је у Ростеву нацрт: „Криза права и морала у савременој Руси“,) те је дошао до основног закључка, да се с правничког гледишта ново државно уређење Русије мора определити као олигархичка деспотија, како у опште, тако и нарочито с погледом на организацију и стање кривичног правосуђа. Ми ћемо даље подробно навести све податке, на којима се базира тај закључак.

Даље, од других руских писаца д-р Л. Галин издао је 1920. год. књигу: „Оепстмезеп ипа 5бабузчет 1п гемојшопагеп

Риззјапа“, д-р Л. Зајцев одштампао је дело под насловом:

„Раз 5атесћеЕ 1п Зомјетиззјапа“, 1922. г, а у почетку 1923. г. — С. Мељгуков књигу: „Црвени терор у Русији“ (ва руском језику).

Сви су споменути писци (као и писац ових редака) на основу тачних података, који су били или строго проконтролисани или директно црпљени из бољшевичке штампе и званичких бољшевичких издања, навели невероватну и заиста ужасну слику потпуне самовоље, уништења готово свих правних и културних основа живота и беспримерне жестине и свирепости. И то нису биле емигрантске измишљотине или

5) После пада владе ђенерала Деникина цело то издање. пало је у руке бољшевика и било уништено сем малог: броја примерака, које је писац узео са собом у емиграцију. Своје закључке у том делу писац

образложио је поглавито званичним подацима и чињеницама, које су му биле познате, као очевидцу,

а