Policija

= 363 —

најући пет динара за један дан затвора, односно рада, само оним лицима (родитељима или дечјим стараоцима) која пла"ћају испод 15 динара год. непосредне порезе. Ова замена није облигатна — јер израз „може“ не значи „мора“ — већ зависи од нахођења власти којој је пресуда послата на извршење. Лицима, која плаћају непосредну порез преко 15 дин. год. досуђена новчана казна не може се, према овоме, замењивати затвором.

Замењивање новчане казне казном затвора у смислу овог законског прописа вршиће се без обзира на 5 313 казн. зак. пошто је закон о народним школама специјални закон, а уз то још и познији од ове одредбе казн. зак. (први је донет 19 априла 1904 г., а друга 17. јануара 1904 г.).

Св. Бр. 1013. П,

Суду општине жучковачке:

По чл. 81. зак. о шумама сви грађани околних општина имају право да у државне шуме пуштају бесплатно на испашу своју домаћу стоку, коју гаје као привредници. Под именом „околне“ општине не подразумевају се само општине које се непосредно граниче са овим шумама, већи све остале општине у њиховој близини — околини. Да је законодавац. мислио само на прве општине, он би употребио израз суседне а не околне. За опширнија обавештења о попаши и жиропађи обратити се надлежној шумској управи.

Св. Бр. 396. |.

Стојадину јовићу, деловођи општине острвичке (срез нишки): .

По 5 396. одељку трећем казн. зак. пресуде по иступним делима из Ш. части овог закона застаревају за три месеца, рачунајући од дана кад су постале извршне, или од дана кад је кривац побегао из руку власти (ако је већ био стављен у затвор по извршној пресуди). Застарела пресуда губи свако кривично — правно дејство, и стога се не може извршивати по кривичној части, т. |. у погледу досуђене казне, било за-