Policija

=== З.У ——

ружном још неподељеном имању до извршене деобе. Полицијска власт има да заштити стање како је постојало до дана када је стриц самовољно истеран из куће, неупуштајући се у даљу расправу. Зато је пак тај стриц дужан доказати, ма и «сведоцима, да је као задругар живео на задружном имању.

Задругар који тражи деобу задружне имовине треба да да се обрати полицијској власти у смислу 8 437. грађан. суд. пост. Пошто је један задругар одсутан, то ће се полицијска власт обратити старатељском судији да у смислу члана 147—152 зак. о старатељству одреди стараоца одсутном задругару. Кад овај старалац буде одређен, онда задругари и он треба да се сложе о изабраним судијама, а ако који задругар или старалац за одсутног задругара неће да учествује у избору судија, онда ће за њега изабрати судију полицијска власт у смислу 5 437, одељак 2. грађан. суд. пост. То може полицијска власт учинити без решења суда.

ХХ

Суду општине негбинске:

У даном случају не може се применити 5 517 о зак. јер се он не односи на ствари, које је задруга трудом и радом «своје чељади. па дакле и деце у задрузи испод 15 год. стекла и прибавила, а које су одређене у првом реду за потрошњу задругара. Али како нема нарочитог законског прописа о томе 'онда при тумачењу прописа о подели задружне имовине треба «се обазрети на 5 8 грађ. зак. Овај законски пропис вели, да при тумачењу закона треба пазити на то да се то тумачење слаже „са основима здравог разума и. природне правице“. А здрав разум и природна правица при тумачењу 5 517. налажу да се задругарима, који имају деце и која су по својим силама припомагала у прибављању животних намирница, при деоби изда од тих намирница за свако дете по онолико колико је потребно до „новине“, т. ј. до нове жетве и до новог прибирања тих намирница. У осталом кад грађански законик није изречно овај случај расправио, онда се и по 5 10 има узети и „опште познати досадашњи обичај“, а такав обичај постоји у нашем народу при деоби задругара, као што тврди г. Ж, М. Перић у своме Задружном праву, књ. ТУ стр. 188.