Policija

— 380 —

јела, те се сви погледи управише к њој. Не може се рећи да у тим погледима бејаше само радозналости — нађе се више, много више, поштовања и саучешћа.

Атнеса стаде с.леве стране према олтару где је било слободног места — а у том реду с десне стране стајаше породица војводе Топије. Грациоза је гласно разгледала, окретала се и свим је понашањем својим показивала урођену јој неозбиљност. Спазивши Агнесу, она је погледом премери, па па се онда гласно засмеја. Тај смех њен изазва негодовање код СВИХ.

— Ова несрећница нема четврте даске у глави! — рече стари Моз, који је био у дну цркве, једном свом земљаку «с којим је стајао у тајној служби Агнесиној.

По том стаде размишљати:

— Само је Божја милост учинила да нам она не буде кнегиња. Мој ју је господар прежалио — сад је на реду одмазда

Војвода Тануш није био дошао. Рекло се да му није добро, да је лако оболео. Али су ближи службеници знали

да је он и ноћас подлегао својој слабости у вину, Они би и волели да сва церемонија црквена прође без њега, бојећи

«се да неиспавани госповар њихов не учини што неупутно,

У том отпоче и служба.

Агнеса ју је мирно одстојала — али би се у тренутцима стресла, опоменувши се смејања Грациозина.

Јави се и Нунције с придиком.

Говорио је лепо, звучно, разложито.

Таман је био при крају, кад у капелу шумно и крупним кораком уђе војвода Тануш. Присутни се размакоше да дође до свога места, одакле му поглед одмах паде на Агнесу коју одавно није био видео.

Нунције заврши придику и раздели хостију, па неке завржа у разговору, док се други повукоше у дно цркве, вратима што воде излазу, посматрајући одатле прваке драчког господства пред изаслаником Стетог Опа.

Наротито се Нунције задржа у разговвру с Агнесом. То "су сви уочили, и још су видели кад им приђе Тануш. Нунције Агнеси говораше о таштини овог земаљског живота ио царству небеском, које даје лепе утехе за невоље на земљи претрпљене. Тануш се умеша: