Policija

— 388 —

задужбинске (у колико нису заузете), зграде које се сматрају историјско - уметничким споменицима (у колико не служе за становање); д) зграде инвалида и удова, чији су мужеви погинули или умрли услед рата, односно синова и кћери, чији су очеви погинули или умрли услед рата, а међутим немају другог имања ни прихода или инвалидске потпоре или пенсије, и ђ) један стан у кући малог сопственика, која сем стана сопственикова има највише још два стана, ако сопственик нема другог имања сем ове куће (чл. 1—2).

Право на некрешност у садањим становима и на додељивање испражњених станова под законским условима имају: а) сви државни службеници (и грађанског и војног реда); 6) умни радници; в) свештеници свих вероисповеди; г) ратни инвалиди и њихове породице; д) ратне удовице и породице погинулих, помрлих и онеспособљених у рату, које су слабог економског стања; ђ) занатлије које раде код других и живе од месечне плате или дневнице, као и оне занатлије и ситни трговци, који раде сами или са једним шегртом; е) физички радници и раднице свих послова и предузећа; ж) органи приватних, трговачких, акцио-

нарских и других предузећа који раде под платом која не износе више од 3000 динарг месечно (изузев оних чија предузећа имају подигнуте зграде: за смештај својих канцеларија. и станове за ова лица) и 3) чиновници и служитељи свих 24дужбинских и добротворних установа, исамоуправних власти (чл. 12).

Висина закупне цене одређује: се, по правилу, погодбом између закуподавца и закупца, 2 по изузетку — ако се они не погоде — ову цену одређује надлежни првостепени суд 32 станове, према основној пене т. ј. према цени која је плаћана или би се плаћала у месе-. цу јуну [914 год. Код становг који нимају више од 4. собе закупна цена равна се основној: цени помноженој са 6, а код. станова преко 4. собе основна. цена множи се 9. (чл, 11 и 12).

И закуподавац и закупац дужни су пријавити првостепеном суду за станове сваки. случај испражњеног.. стана; ако ово не учине кажњавају се новчаном казном од 500—2000 динара (чл. 16).

За решавање и суђење по овом закону надлежни су спе-. цијални еудови за станове: |. првостепени која решавају и суде. у првом степену, и 2. виши судови за станове која