Policija

— 418 —

У наше време злочин, као некаква месна, локална појава коју може пресећи свака засебна варош или држава, више

не постоји,

Злочин ма у којем правцу да је постао, проблем је од

већег, међународног значаја. Било да је његов предмет човечји соживот, било имовина, злочин мора да буде најглавније питање јавне безбедности, морала и економског живота и то

како у својој држави, тако и на страни.

Пошто границе вароши и државе не сметају више злочинцима у њиховом послу, потребно је да и закону буду разрешене руке и ван ових граница.

Ово се може постићи само у случају најближе кооперације и искрене сарадње између вароши, држава, нација и влада.

За злочин не постоје више границе између појединих вароши и држава, а осим тога последњи проналазци нашег

доба ставили су њему на расположење све врсте брзог кре-

тања било то брзи пароброд, експрес-вов, аутомобил или аероплан.

У сваком случају по извршеном злочину врло је лако избећи казне умакнувши ван граница јурисдикције појединих покрајина или држава.

Особиту пажњу треба обратити на опасне међународне злочинце. Постоји потреба за таквим системом према којему би њихово кретање могло бити одмах забележено ради информације полицијских установа и свих надлежних власти. Наравно, да претресајући та питања, ми не желимо узети на себе и карактер законодавне власти. Ми се можемо користити само постојећим срествима и наша је дужност да само ставимо нашу дијагнозу да обележимо путеве за потребне реформе.

Да би се могао одржавати законити ред и онемогућио сваки поступак противу закона ми морамо уживати пуно поверење и користити се потпором свих државних установа, свих већих приватних организација као што су трговачке коморе, трговински и индустријски савези и Т,д. и свих лојалних грађана.

И ако још опште братство свих људи у наше време није могло бити постигнуто, морамо бар признати, да је настало време неопходне потребе у узајамној симпатији и помоћи између свих народа, раса, друштвеног положаја и вероисповести,