Policija

— 754 --

ницу, (нечињем), би да ову погрешно намести (чињењем). Према томе и нечињење је подобно не само по мишљењу учионица дела, већ и по мишљењу објективног посматрача, да послужи као средство за остварење жељене последице. Зато ће у наведеним случајевима мајка, односно скретничар, повући кривично-правне последице за своје недопуштене радње.

Али све што је досада речено односи се на појам узрока код сршеног дела. Међутим Кривично право познаје још два облика људске радње, који за собом повлаче кривичну одговорност, а то су: саучешће, (помагање и подстрекивање) и покушај, Само етимолошко значење речи: помагање у подстрековање јасно казује да се неко може помоћи и подстрекнути једино објективно подобним средствима. То исто вреди и за покушај, који се објективно јавља као довођење у опасност извесног правног добра, јер се опасност може произвести само објективно подобним средствима — радњама или предметима. Зато нећемо ни наводити примере ради докавивања тачности горње поставке, јер је то очигледна истина, а очевидне истине не требају доказа.

Према свему томе, узроци последице у кривично провном смислу су сви њенп услови, који су објективно узети (тј. од стрине незаинтересованог посматрачо) били подобни да у време извршења дела послуже Учиниоцу као средство за остварење жељене последице.

У. Као што се из горе реченог види ова се наша теорија заснива на конкретним случајевима који могу бити предмет расправе позитивног законодавства, Зато она испуњава сва три тражена услова, јер је и правична, и објективно тачна, и у пракси изводљива. Правична је, јер својом практичном применом не вређа наше осећаје правичности. Она пружа судији могућност да тако рећи математички утврди степен узрочне везе између учиниочеве радње и проузроковане последице, и да према том степену узрочне одговорности одреди извршиоцу дела и одговарајући степен кривичне одговорности, а то и јесте крајњи циљ кривичног права схваћеног у данашњем смислу те речи. Објективно је тачна јер се заснива на објективно тачној основи — појму подобности средства, пошто се данас из искуства зна и може се искуством