Policija

= 133 —

2 И ако се на први поглед чини, да је горње гледиште ж сувише строго, кад се за појам свршене обљубе захтева «амо сотипсно тетбгогшт, и ништа више, ипак има писаца, који У томе захтеву иду још и даље, па траже, да се за свршену прељубу сматра и оно стање, кад се мушкарац и женска нађу сами и голи у истој постељи, јер веле, да се у про-тивном не би могло доказивати ово дело) Али макако да је примамљиво ово мишљење, оно се ипак не може примити због своје претераности. јер, овакво стање може служити једино као основ подоврења, али не и као знак свршене обљубе пошто самим тим фактом још није повређена обавеза на супружанску верност. Исто тако неће бити прељубе, ако се мушкарац и женска затекну у односима и сувише интимне природе, као нпр. грљењу, љубљењу, миловању генталија и "томе слично, јер ни такви поступци нису ни изблиза оно, што је стварно обљуба.“) Уосталом, о таквим случајевима не може бити ни говора по садашњем срп. крив. зак, јер се у 5 196. изречно тражи свршена обљуба („блуд учини“), а не и кзква друга стања, као што су горе речени и други односи.

3. Насупрот овом данашњем схватању, неки класични народи, као Римљани, Асирци, Вавилоњани и др, беху инжриминисали и односе интимне природе. Тако су у Риму поверљиви односи са туђом женом, који су предузимави у прељубничкој намери, или у циљу да се женина дотадашња брачна веза раскине, сачињавали нарочито кривично дело познато под именом зошснано аНепагит пирбагит или имегрејано таш топа. — Асирци и Вавилоњани баху у томе још строжи, јер сматраху да је жена већ повредила супружанску верност и самим тим, што је себи дозволила да слуша удварање другог лица, па су свакој такој жени — секли уши.) Сем тога, они узимаху, као знак прекршене супрушке верности и то, ако би муж код своје жене затекао пријатеља, па су му у том случају дозвољавали, да узме за жену њену сестру, ако је ова била неудата“) — У Црној Гори и Север-

5 Спаџеац е; Нене, Твеопе ди соде репа!. 1872, ТУ, 11. 1607. · 3) Тако (Фагсоп, п. 7; Датапд, п 2154; Сћаџуеаи е; Ненс, п. 1607; Веде!, "Тгане де Г адићеге еј! дез ешашв адиНеппз, 6; Еошглеј, 5. 8) „Новости“ — независан дневни лист — од 12-УШ-1924., Бр. 1086. 9 Њадет.