Policija

— 102 —

3. Државе ће предузети нужне мере, да подвргну 03 биљној контроли боравак странаца на својој териториторији.

Оне ће настојати да буде успешнији надзор над стани“ цама, лукама, царинама, коначиштима и блудилиштима и над другим местима, која служе као састанци злочинаца.

Оне ће подвргнути посебном уређењу извесна занимања као штн су колпортери, пригодни купци, препродаваоци и старетинари.

4. Коначно законодавство морати ће да се ориентише у смислу проширења репресиове надлежности: а) на сваку земљу, у којој се реализује у целости или деломично један од конститутивних елемената злочина без обзира на то, ради ли' се о непосредном починиоцу или о помагачу. 6) на сваку. земљу, у којој наступа једна или више последица злочиначкога дела. у колико ове последице упливишу на ексистенцију или тежину дела: в) на све оне земље, у којима се је реализовала корист злочина, ако то реализовање користи сачивања само по себи, буди с обзиром на починиоца, буди с обзиром на кажњивост, посебни деликат или околност, 0 којој ваља водити рачуна.

У случају истодобних или сукцесивних прогона у разним државама узети ће се код извршења казне обзир на казни преступљене ради истога дела у другим државама.

В. Тхомсон К. С. В., бивши шеф сигурности у Лондону:

Међународни злочинац је специјалиста у варању банака и трговачких кућа, у тр"овању са дрогама, у трговању са белим. робљем, у варању код коцкања.

Код свих тих злочина њему је само до личне користи.

Чудно је, да човек мора да опави, како су дуго требале организације полицијске свију држава, да дођу до кооперације против међународног злочинца. Не треба нових закона. Нужно, је само спојити међусобно равне начине. Велика је потешкоћа. само у том, што постоји у врло мало држава организација централне полиције, која се протеже на целу државу. Сваки велики град имаде своју властиту полицију, којом не управља нити ју плаћа др ава него град. Али ово распарчавање не смета енергичне сарадње против простих злочинаца, који умакоше из једног краја државе у други крај, Не треба ништа друго него проширити овај начин сарадње преко граница, да'