Policija

И ан КМ

— 202 —

"своје изостанке. Његова одбрана се подноси на решење од-

бору, који је једном одлуком прима или одбија. Против решења окружног начелника у прва два случаја одборник има права жалбе савету начелства, а потом Државном Савету. — У трећем случају, оставку изриче Државни Савет. решавајући прелмет као спор на захтев Министра Унутрашњих Послова (закон од 7. У. 1879).

Миливој Ј. Петровић. нач. Мин. Правде у пенз.

(Наставиће се)

ОБЛАСНИ ИЗБОРИ И УПРАВНИ СУДОВИ.

И ако је тач. 2. прелазиих наређења Закона о обласној. и среској самоуправи од 26. априла 1922. год. прописано, да се први избори за обласне скупштине имају спровести у року од три месеца по ступању на снагу тога закона, ипок се избори тада не обавише. Три пута до сада протекао је законски рок предвиђен за вршења редовних избора — прва недеља месеца октобра. — чл. 8. пом. закона, па до сада се ни једном овај пропис у том погледу не примени,

Нема видних знакова да се од стране надлежних власти ма шта ради на потребном наређењу за вршење ових избора. али се у јавности, нарочито од како је закључен познати споразум међу двема најјачим парламентарним странкама, стално овдржавају гласови о скорим обласним изборима.

Ти би избори, дакле, били први од поставка данашње Краљевине и Закона о обласним и среским самоуправама. Овај ће се Закон тада први пут применити како од грађана који се с њиме имају да користе, тако и од свију власти које су позване да га изершују.

Ну и овај закон, као и сваки други закон и производ људске акције, иије перфектан, није без нејасности и непот-. пуности. Већина његових мана моћи ће се уочити у току саме будуће његове примене, када ће о њима расправљати и решавати надлежне власти и стварати потребу јуриспруденцију. Али у њему има и таквих ствари, о којима је потребно говорити и пре његове примене, а све ради одклањања евентуалних тешкоћа баш при његовој првој примени од над-