Policija

— 2946

О РАЗУМЕВАЊУ РЕЧИ „ТОВАР“. (од 181.-1926. г. Убр. 53612.

Генерална Дирекција Посредних Пореза Министарства Финансија актом Бр. 9370. од 12. фебруара 1926. год. доставила је следеће: |

Како се у многим местима Србије и Црне Горе, у ко: јама је решењем Министарства Финансија одобрено општивама наплаћивање таксе за запремање земљишта на, трго вима и другим нарочитим местима за продају. животних намирница, стоке и других производа, погрешно тумачи реч „товар“, то је част Генералној Дирекцији Посредних Пореза вамолити то Министарство; да изволи наредити, да се преко Великих Жупана у Србији и Црној Гори, саопшти свима ошштинама, да се приликом наплате поменутих такса реч „товар“ има сматрати као количина натоварена на једног коња, а не као количина од 100 килограма.

Доставља се предње ради знања и даљег поступка.

О ИЗДАВАЊУ ДОМОВНИЦА. (од 13-1-1926. УБр. 4116.).

· Министарство Унутрашњих Дела приметило је, ља многе општине на територији Баната, Бачке и Барање, Хрватске и Славоније, Босне Херцеговине, Далмације и Словеније издају појединим лицима домовнице, које се употребљују као доказ да извесно лице ужива завичајно право у извесној нашој општини и да је, према томе, наш држављанин.

Међутим доцније се утврдило да много таква лаца вису наше држављанство ни тражила, нити стекла, већ су остала и плаље страни држављани.

Услед оваквог противзаконог рада појединих општинских органа, догађало се, да су извесна лица, на основу таквих домовн“ца, од наших власти сматрана као наши поданици што је било скроз погрешно.

То се обично догађало с оним страним поданицима, који су у нашој државној служби па им је био потребан доказ да су наши поданици, да би били преведени или разврстани по новом чиновничком закону или закону о државном саобраћајном особљу (Примр. Љубљански месни магкстрат издао домовницу Едварду Херуманском, чехословачком држављанину)