Policija

Што се тиче делинквената, који имају своју професију, ми водимо око тога бригу. да у тамници не изгубе ништа од свог стручног знања, чак их усавршавамо, запослењем у њиховој струци. Односно болесних поступамо тако, да их прегледамо и проучимо у нашим лабораторијама, па их диригујемо у специјалне колоније, да се излече. Ми чак вршимо и Хируршке операције које су подесне, да увећају социјалну вредност индивидуа, па да изађу из затвора здравије и оспособљеније за живот него што су биле пре тога.

„Између 25 белгијских тамница девет имају уређења која су идентична са нашим овде, а осем тога имају и психиатричка одељења, где се душевни болесници држе под посматрањем. Сваке године врши се 15—16 стотина таквих испитивања, А сваки рецидивиста има свој засебни досие. Наглашујем, да се, благодарећи нашем новом поступку, број оних који поново падају у злочин, знатно смањује из године у годину“.

О фрннцуском антропометријском систему изражава се др. Вервек са доста омаловажавања. Он представља за њега најнезнатнији део испита коме има да се подложи сваки хапшеник, Сигналетичка секција, према њему, је у свом односу према антропологији исто што и месец сравњен са сунцем,

На новинарево питање, да ли ови методи немају за последицу немила разочарења, и да ли се не држе у виду оштре казнене мере, одговорио је велики криминолог:

„Тешке тамнице замењене су са одељењима за посматрање. Дође ли који хапшеник у конфликт са прописима, долази у такво одељење, и тамо с њиме поступају као са болесником. Иначе, ако баш хоћете да знате, радови на рушењу подземних тамница и грађењу тих одељења извршили су сами сужњи.

„Не сме се пустити с вида, да се бруталне и слепе репресивне мере чешће употребљавају против болесних, него против здравих. Двадесет година већ припадам казненом сервису. Имам дакле неко право да говорим И кажем Вам, дасу најмање две трећине сужњева физички анормални, душевни слабићи или дегенерици. Кад човек упозна тачни састав садржине тамница, добија о казненом режиму концепцију, која се сасвим равликује од оне коју имају „моралисти из принципа“.

Ако тамница није инструменат за спречавање рецидиве, ако јој није сврха предусрести нове злочине — а казна само