Policija

== 223 =<

У продужењу својих разлагања пред француским новитаром рекао је др. Вервек још и ово:

„Све до реформе од 1919, год основна грешка белгијског поступка лежаше у једнообравгном поступку за све. Но од момента, кад смо одлучили изменити тај поступак, требало је испитивати осуђенике. Овај испит, који се врши у првом месецу боравка у затвору, има и свој медицински и свој социални значај. У ту се сврху примењују сви модерни методи истраживања — природно, — са резервама које су потребне код таквих истраживања и поступака. Ми на овај начин откривамо и оне уврочнике који леже у даљој прошлости, као м оне који су непосрддни. |

„Ради њене важности, споменућу вам околност, да се при испитивању сваког делинквента саставља један досие, који не садржава мање од 15 глава. У том досиеу наћи ћете осем социолошких обавештења, као о школованости, домаћем васпитању, вери, стању на дому, и узрочнике из средине у којој је кривац живео, а који су у њему могли да створе предиспозицију за чин. У том доссиеу налазе се, на даље, подаци о медицинскиј прошлости делинквента: детињство, трауматичност (душевни потреси), венеричне болести, интоксикација, редукованост радне способности из патолошких разлога. Коначно досие садржава и податке о евентуалном патолошком наследству, као и о социолошкој и психолошкој баштини дотичника, Пажња је посвећена и актуелном стању кривца, т. |. темпераменту, органском развоју, болестима, сну, изгледу и изразу лица, погледу, мимици итд. Врши се медицински преглед органа за дисање, циркулације крви, пробаве, итд и записују се објективни и субјективни нађени симптоми. После тога се испитују морфолошке аномалности и промене, истражује живчани, систем, естесиометрија, сензибилност, стање меморије, способности обраћања пажње и посматрања, асодиирања идеја, емотивност, итд. Коначно долазе опити на опште културно ствње.

„Ми смо с овим постунком елиминисали узнемирујући прожискуитет француског поступка, у ком нема разврставања.

Нашли смо, да је од највеће важности, да се за младе осуђенике, који још немају свог зинимања, одреди стручна оријентнција.