Policija

ан "СОВЈЕТСКА ПОЛИТИЧКА ПОЛИЦ: ЈА.

Познато је да је једна од главних снага, које служе за одржање бољшевичког диктаторског режима у Совјетској Русији, теористичка организација „Чека“.

Г. Форфе Попов објавио је у једној од последњих свезака Реуџе де Рапз једну врло документовану студију о тој организацији и о томе како она функциовише у Совјетској Русији још од почетка комунистичке револуције.

С обзиром на значај ове, у ствари, полиције сигурности Совјетске Владе и на то да она покушава да своје прсте уплете свуда, а нарочито код нас на Балкану, потрудићемо се да у главним потезима пружимо неке од елемената из историје функционисања ове организације, користећи се горњим · чланком, ком“ је У француској јавности, и поред свестране критике, призната непобитна документованост.

Бољшевици. који су се 28. октобра 1917. год. заувели Петроград до Института Смолњи, претворили су тај завод у тврђаву. На челу тога одреда био је Феликс Ђершински, који је одмах поставио на све улазе страже и предузео задржавање свих сумњивих пролазника. (Осим тога он је одмах организовао и једну врсту шпијунаже. За врло кратко време његов одред постао је једна рагвијена организација Његови. људи вршили су патролирање по престоници. Преко њих вршени су сви претреси и хапшења. Ухапшени довођени су у Смолни, где се испитивало, мучило и судило. Пресуле су се одмах извршивале на лицу места. То је био центар политичке полиције Совјетске Републике, која је у једно била и суд, и која је у име „одбране револуције“ учинила онако и онолико мвого крвавих злочина.

Тај се центар разграњивао, али и јачао. Совјетска власт још се је увек клатила. Отуда је за полицију сигурвости било врло много посла. Ђершински је успео да увери народне комесаре, откривањем завера и других контра-револуционарних предузећа, у потребу једне чврсте и сигурне заштите успеха револуције и осигурања диктатуре. (туда већ 20 децембра 1917. године објављена је једна Уредба, којом се установљава „једна изванредна сверуска комисија при савету народних комесара за борбу противу контра-револуционара, спекула-