Policija

— 229 се они излажу опасности да буду ухапшени, да им средства (буду поплењена, и да буду протерани у Сибир ако Чека нађе да новац, који су унели у коцкарницу вису зарадили на који од дозвољених начина по бољшевичком поредку.

Чека такође врши надвор и над универзитетима. Тако су у току 1924. године више од 60.000 студената били искључени са универзитета по Чекином предлогу и то зато што су бојаги буржоаског порекла. Једном се у Москви појавио један позив искљученим студентима, да они који хоће да своје студије заврше у иностранству дођу у одређено време у двориште галерије Третјаков или да тамо пошаљу своје молбе, како би им се одобрио одлазак у иностранство. Међутим шта је у ствари било. Коминике је ланс-ирала сама Чека. И неколико «стотина студената, који су поверовали. су истинитост КОМИникеа били су оглашени за контрареволуционаре, стране шпијуне па су као такви одмах похапшени а они највиђенији између њих, имали су ту несрећу да буду протерани на велико државно имање Нарем у Сибир.

Ово су неки од метода Чеке. Међутим ако се званична статистика прегледа могу се у њој наћи „лепи“ резултати рада ове полиције сигурности. Тако та статистика признаје да је Чека извршила до краја 1924. године 11.891 званичних смртних казни, које су дошле као извршење објављених пресуда револуционарног суда или надлежног Чекиног одбора. Међутим то није све. Има и других тако званих извршења смртне казне у брзој одбрани државе. И ту је Чека вршила своју функцију; разуме се да је број ових убистава до краја 1924. г. прешао 20.000. Само се не треба варати и не треба мислити да су то све жртве, које је прогутао совјетски режим. Не, то су само оне жртве, које су пале непосредно од руку кадра организоване совјетске полиције сигурности и то после успостављања совјетских власти. Ту се не уписују жртве, које су пале при првим борбама, при т, зв. грађанском рату и при т. зв. побунама, јер ту УЧека није вршила своју функцију као полиција неко заједно са ратним комесаријатом, који све те такве жртве уписује у једну огромну листу Гуо, стака у грађанском рату,

Поручник Милан Ф. Бартош докторан права,