Policija

2045.

Префектура има поред кабинета и две дирекције: „Дирекцију општинске полиције“, чији је шеф Гишар, и „Дирекцију судске полиције“, којој је на челу: Лакамбр.

1. — Дирекција општинске полиције.

Дирекција општинске полиције има за дужност олржавање реда и јавну сигурност у Паризу и предграђима, она разашиље инструкције префекта и контролише извршење исгих.

На челу дирекције налази се директор и два директорапомоћника, чији су бирои у седишту полицијске префектуре.

Париз се дели на 80 квартова, којим управљају 68 комесара, (кварт Салпетрие и Крулебарб су управљани од једног комесара; Санте и Пети Монруж такође од једног комесара) познатих под именом комесари кварта, они имају једну компетенцију потпуну и нормалву ијесу у исто време, чиновници административне полиције и чиновници судске полиције.

С друге стране, у сваком од двадесет арондисмана, на колико се Париз дели, налази се један комесар, дуго називан „официр мира“ а од 1921 назват „комесар арондисмана. Он је шеф чувара мира, и има за дужност управу над истим, њихову дирекцију и надвор над јавним путевима. Изузев иступа ови комесари имају функцију општинске административне полиције, Најзад на челу „дистрикта“, који подразумева два арондисмана и један извесан број општина предграђа, налази се комесар одељења (комесар дивизионарни), шеф комесара арондисмана, комесара квартова, и општина предграђа, и који има једну бригаду инспектора полиције, коју, по потреби, ставља на расположење комесарима полиције или их сам употребљава за општу административну полицију.

Ови сви комесари потпадају под две разне дирекције: дирекције за судску полицију у толико у колико врше функцију судске полиције и дирекцију општинске полиције у толико колико имају за дужност функцију административне општинске полиције. Најзад потпадају под дирекцију кабинета за послове опште администрације и извесне резервисане афере (политичке). |

Поред ових комесара, који су побројани, постоје још у Паризу и под дирекцијом префекта полиције 39 специјалних комесара: тројица су додељена Дирекцији судске полиције