Policija

— 7291 —

нова једне општине и наших поданика и ако нису наше поданство стекли.

Оваква радња је незаконита с тога, што је чл. 15, и 16.

закона 0 општинама одређено, да само наш поданик" може бити члан једне наше општине, а не и стран поданик. Стран поданик може бити само обичан становник и као такав не може имати сва она права ни према општини ни према држави која имају наши поданици. За руковођење општинским властима у Србији, при испитивању, које је лице са територије бив. Аустро-Угарске Монархије, што је по уговору о миру припала нашој Краљевини, наш поданик, има да служи ова чињеница:

Сва она лица, која су на поменутој територији у једно, општини стекла завечајно право (општинску припадност) до 1. јануара 1910. године, ако нису оптирала за страну државу постала су по Тријанонском и Сен-УЖЖерменском уговору 0 миру наши поданици, као и сна лица, која су стекла после |. јануара 1910. године завичајно право на пом. тераторији па их је Господин Министар Унутрашиих Дела примио у др жављанство Краљевине С. Х. С. (види Уредбу и Наредбу о стицању и губитку држављанства Краљевине С.Х. С. путем опције и молбе, „Полицијски Зборник“ од 1924. године, стр, 493. и 501.).

Скреће се пажња на то, да се у будуће строго пази на разлику појмова становник и завичајник (прнпадник) једне општине, као и на разлику између становника и члана једне општине. Као што стран поданик не може бити члан једине општине, тако не може бити ни завичајник (припадник) 0општине, где постоји установа завичајног права, а може бити „обичан становник.

Општински судови су уобичајили, да своје чланове бришу из регистра чланова ако су сеу другој општини настанили и живели тамо више година, ма да нил у једној другој општини нису стекли чланство, нитису од своје општине узели отпусни акт у смислу члана 16.закона о општинама, Тако се дешавало, да по неког нашег поданика ни једна општина не признаје својим чланом, и ако је то противно чл. 15. закона о општинама,

Са изнетих разлога, а сходно напред изложеним закон · ским прописима, забрањује се примање у чланство и уписивње

| 7,