Policija

— 518 —

тивно и то после свестраног испитивања, а за психичку оцену и неподељено мишљења више лекара — специјалиста за душевне болести.

Говори се о објективности прва три дела биографске карте а четвртом делу, који говори о криминалитету, придаје се субјективност. Наше мишљеље је обратно, јер криминални специјалитет данас је лако утврдити према прикупљеним податцима, ако смо наравно у присуству једног рецидивисте, а објективност у тумачењу научних теорија врло је тешко постићи. И још једна критика ове карте је комплексна админисрација, која изискује много времена. Нарочито лични опис је комплетан, а данас се тежи да се он што више упрости, јер прстни отисак служи нам као непобитан доказ идентитета, а поред тога имамо и дактилоскопски репертоар, те није потребно понављати лични опис,

Не желимо да се изјавимо против њеног увођења али сматрамо да не треба се и сувише загрејати за поједине системе још у стању теорија, већ треба их пуштати постепено у живот и тек доцније, опробане, поправљене по потреби, генерализовати их.

Ово је један доказ више да наше колеге из Италије раде енергично на модернизирању своје службе, а нарочито последњих година. Тако овог времена примењен је у пракси и систем трансмисије на даљине фотографије електричним путем, који је такође ивум италијанског познатог научењака, професора болоњског универзитета Умберта Елера, генералног инспектора безбедности, о коме је већ било речи у овом листу, а који је показао одличне резултате,

Потребно је да и ми пођемо овим путет и прихватимо модерне методе научне практике, у борби противу већ модернизираног злочинца.

Владета Милићевић,

Рим, 15. марта 1926. Секретар Министарства Унутр. Дела