Policija

— 550 —

5. Отпуштања: Шимон Бензца,

приправник среза љубићског; Вадоје

М. Поповић, приправник среза космајског; Владимир Кашанић, помоћник комесара железничке полиције у Винковцима, Јован Дим. Савић, приправник среза крушевског; Михапло В. Витанозић, приправник среза струмичког; Милорад Д. Пешровић, приправник жупаније моравске; Срешен М. МијаФовић, приправник среза дежевског, и Марин Лукас, писар среза дебарског.

БЕЛЕШКЕ.

Годишњи губитак у Аме"рици од лажних чекова и и других неисправних банкарских операција — Према статистичним подацима грађани Северне Амарике подносе штету просечно сваке године по 200.000 000 долара од лажних презентираних чекова и других сличних банкарских операција.

Као што је познато, у Аме-.

рици је врло мало новаца у оптицају. Грансакција плаћања врши се поглавито чековима. Може се онда претпоставити колико је врста њиховог фал-

сификовања измислио ум њи-

хових модерних варалица Данашњи модерни злочинци, у осталом, налазе, да је много корисније и сигурније преварити сто људи него опљачкати и убити једног човека! Када је у питању разбојништво живот злочинаца свакога тренутка виси о концу, што представља велики ризик, док се код трговачких и банкарских превара даје пуно времена да се мирно и достојанствено умакне.

Како енглези награђују своју полицију. — Поводом тога што је највећи штрајк, познат до сада на свету прошао

"у Енглеској без људских жртава

и уобичајених нереда — енглески свет је ту чињеницу приписао заслузи њихове полиције. Захваљујући њиховој одличној организацији и њиховој пожртвованости и савесности као и хладнокрвности и вери у њихову снагу, Енглеска је у овим врло критичним моментима свога социјалнога живота поштеБена била опасних енсидана, који су могли бити проузроковани не само од раденика већ и од нервозних и преревносних органа полицијских.

Тај факат констатовали суми представници јавног мишљења, а угледни лист Тајмс је поводом тога чак упутио апел на грађанство, да у име захвалности добровољним прилозима потпомогне полицијски фонд, из, кога се чине помоћи изнемоглим полицајцима и њиховим

"породицама; а специјално до