Policija

а

толицијског чиновника у оноликој суми колико би то наплатио судски орган када би орај посао радио. А та сума, како је Министаство Правде, актом од 10. априла тек. год. Бр. 14737. објаснило одређује се по уредби о накнади трошкова државслужбеницима учињених приликом службеног путовања Д.Р.Бр. 96000. од 30. септембра 1920. год. јер судски органи ове трошкове по тој уредби наплаћују

Поред ових трошкова, који се наплаћују за подмирење фактичких трошкова чиновника, које он при овом послу учини, има се и за државну касу наплатити оно што закон о трошковима управних власти предвиђа за вршење приватно правних радњи од стране полициских органа.

У свима случајевима где би што у овом погледу било спорно, има се по пропису наведеног чл. 9. Правилника тражити од суда да он то реши. "

Доставља Вам се предње да изволите обавестити полициско особље у вашој области ради управљања.

О ПРОДАЈИ ТАКСЕНИХ МАРАКА (од 21-1-1926 г., УБр. 15848).

Министарство Финансија (Генерална Дирекција Посредних пореза) расписом својим Бр. 26595. од данас 1926 год. доставило је: 1

„Чланом 226. Финансијског Закона за 1926127. годину, предвиђена је једна врло важна одредба у циљу сузбијања израде и протурања фалсификата таксених марака и таксених хартија.

Према тој одредби, која мења последњи став члана 42 закона о таксама, нико не сме куповати од неовлашћених лица таксене марке или таксене хартије.

Овлашћени продавци таксених вредности смеју све ку· повати само од надлежне државне благајнице, приватна лица „смеју куповати таксене вредности или од овлашћеник продадаца или код надлежне државне благајнице.

Тако исто, не сме нико други сем овлашћеног продавца, нудити таксене марке или таксене хартије на продају.

Ко купује или нуди или продаје таксене вредности про-