Policija

— 741 —

љају, с тим да се сви овакви регрути, којима је раније био одређен трогодишњи рок па су услед неправилног тумачења Закона отпуштени из кадра раније, одмах позову на одслужење овога рока ако нису навршили 25 односно ђаци 27 година старости.“

У вези са овим важно је и наређење Ђ.Бр.: 20140 од 6. јуна ове год. штампано у истом броју Службеног Војног Листа Ово се наређење односи на регруте рођене 1899 и 1900 године, код којих је приликом регрутовања било грешака у погледу одређивања рокова служења, без њихове кривице, па је покренуто питање, да ли ће се ови регрути сада, и ако су прешли 25 година старости, упућивати да одслуже свој законски рок службе у кадру. Наређењем Ђ. Бр. 20140 регулисано је:

„1. — Ако се у доцнијем току, при накнадном прегледу регрутних спискова или у опште доцније вођеном преписком по предметима појединих регрута сазна и утврди да је неко погрешно регрутован, а грешка произлази из неправилног нехатног или чак и злонамерног рада општинских власти, односно органа (свештеника и т. д.), а без учешћа односно намерне кривице самог регрута, такав ће се регрут, ако није навршио 25 година старости (а ђаци 27 година), упутити одмах на одслужење свог законског рока, а са одговорним поступити по закону.

Овако ће се исто поступити и онда, ако је грешка проивашла случајно и ненамерно од стране самог регрута или његове задруге, што треба после посве исцрпне истраге и на. основи сигурних података утврдити:

2. — Ако би грешка произилазила од стране самог регрута или његове задруге, а истрагом се утврди очигледна намера, да се ишло на то, да регрут избегне служење у кадру онда на њега примењивати наређење Ђ.Бр.: 20792 од 28. јуна. 0. године,

Решење по свима напред побројаним случајевима доносиће команданти дивизијских области “

аеашилилиеалананати таван.