Policija

— 801 —

Изједначење брачних права у Краљевини.

Референт по овом темату био је Г. Др. Радо Кушеј, професор Универзитета у Љубљани. Кореференти су били: БГ. Александар Андрејевић, судија Апелационог Суда у Скопљу Др. Бертолд Ајснер, председник сената Врховног Суда у Сарајеву и Др. Едо Ловрић, професор Универзитета у Загребу.

Овај темат изазвао је највеће интересовање, не само по својој важности |п ађефасјо, већ и по томе, што је различитост ваконодавстава по овом питању у нас довела без мало у пракси до социјалних и правних апсурдума. Дошло се дотле, да је једно исто лице једновремено и у законитом бракуи „у ванбрачном стању,“ а нису искључени случајеви, да се за једно лице може утврдити и да је бигам, — све с обзором на законодавство области на којој се то питање расправља.

У врло живој дебати која је у првој секцији трајала цело пре подне, — најзад су се јасно оцртале две тезе. Једна је имала велику већину. По њој, брак би имао имао бити чисто дивилни и то не само у материјално-правном, већ и у формално-правном погледу. По овој тези црквеним браковима не тризнаје се важност јер је брак веза цивилно-правног карак тера и нема ничег верско-црквеног у својој суштини. Због тога се тражи од законодавца да у грађанском закону пропише услове за склапање и развод брака и да се само пред грађанским властима врши и брачни обред закључења брака; према томе и развод брака имао би се вршити такође пред цивилном влашћу. Дали ће будући брачници закључити брак и пред црквеном влашћу, после свршавања тога чина пред цивилном влашћу, — то је по мишљењу већине, која је заступала ову теву, за законодавца и јавно и правни поредак индифирентно. једном речју, сам црквени брак, какав је до сада на снази у 314 наше државе, имао би бити уништен.

Ову тезу заступала су ГЉЛГ. Др. Радо Кушеј и Ал. Андрејевић. Најенергичније противу ове тезе били су кореференти ГГ. Др. Ајснер и Ловрић. Но докле су они били одсудно противни овој тези дотле се нису могли сложити у једној, коју би предложили као своју, и зато су њихове теде прошле недовољно опажене.