Policija

— 805 —

финансијски закон, осуђујући прекомерну употребу овог начина у погледу доношења, измене, проширења и укидања закона, сматра за своју дужност, да истакне, да је једини правилан пут за законодавца у погледу доношења, проширења или укидања закона обележен у Уставу и с тога се обргћа нашим надлежним факторима са молбом, да се поштује Устави закон о држ. рачуноводству приликом доношења, измене, проширења или укидања закона, што ће се учинити, ако се: престане са неуставном и незаконитом праксом нефинансијских овлашћења.

1. Финансијски закони треба да буду састављени у главном према одредбама закона о држ. рачуноводству,

2. Имају из њих испасти сасвим одредбе, којима се мењају основни закони финансијског карактера: (кас закон о буџету, закон о држ. рачуноводству).

3. Не могу у њима наћи места одредбе, које. стварају нове ваконе у целини. · 4, Поједине одредбе у вези с донетим законима могу се у финансијским законима мењати у толико, колико то захтеБеју или буџет или финансијске прилике у току једне буџетске године, с којима морају стајати у вези.

5. Одредбе из појединих закона нефинансијског карактера могу се мењати у финансијским законима или што је та промена привремена (што не би прешле трајање од једне годиве),.

или што је неодложно хитно а пада у време када се буџет доноси, с тим, да њезин значај није такав, да мења суштину самог закона.

6. Овлашћења појединим Министарствима могу се дати само у колико стоје у вези са употребом кредита додељених њиховим министарствима, или са уплатом државног прихода или са материјалном одговорношћу појединих Манистара, али не могу мењати основне законе који ту материју регулишу нити бити дерогација закона о министарској одговорности ни закона, који регулишу вршење министарских функција.

Револуција је примљена у потпуности у пленуму.

· Накнада штете за неправедно одређени пришвор и истражни затвор.

Референт по овом темату био је Г. Др. Јосип Шиловић, " професор Универзитета у Загребу, а кореференти су били