Policija

— 817 —

да је она врло корисна општој ствари. С ових разлога — каже се у конгресним извештајима, приказује се сарадња женскиња у полицијској служби користном; она је шта више потребита, јер није нипошто целисходно да мушкарци гоне женске !

Разуме се, да за тај посао треба употребити женскиње теоретски и практично спремне. Пак се набрајају и бранше, у којима се такова сарадња показује нужном. Тако нарочито потера проституткиња, заштита матера и деце. У опсежним рефератима доказује се, како би полиција у овим и сличним браншама имала несумњиво већега успеха, него ли га данас има. Донешени су зато и многи примери, по којим би се дало судити, даби у истину женскиње могле целисходно и корисно вршити разноврсне полицијске службе и да би се уклоаиле многе неприлике, које у полицијској служби трајно постоје, што жандари нису за неке врсте службе подесни.

Из писање италманских стручних смотра, које уређују мушкарци, види се да начелно постоји склоност, да се женскиње уведе у полицијску службу нарочито за сузбијање разних социалних зала, у чему стварно жандарми слабо и нимало не успевају као н.пр. у сузбијању пушења и клатарања од стране недорасле деце, у сузбијању пијанчења, коцкања, прогања деце и животиња и т. д. У ту сврху предлаже се оснивање једнога завода, у којим би се женскиње теоретски и практично спремило за такову службу.

Ја мислим да би сарадња нарочито спремних женскиња у становитим гранама полицијске службе била у истину целисходна и потребита а нарочито код нас, где смо у свему заостали, те морамо журно да много зала из нашег друштвеног живота истребимо, при чему уистину није потребит ни жандарм, ни полицајац са сабљом или ножем те револвегром и пушком. Поред свега онаког оружја — и пендреке женскиње се лакше може приближити проституткињи посред „корзо“ те је неопажено одвести у кварт, него ли то може да учини полицајац или жандарм или чак и агент у цивилу! Тако исто лакше ће женскиња уловит дете, које се клалари, пак пуши или пије ракију, него ли мушкарац у служби! Исто тако ону „прву помоћ“, која је често потребита у несрећама, редовито ће боље пружити спремне женскиње, него ли жандарми и полицајци.