Policija

=" 819. =

ограничења. Како чл. 42. закона о чиновницима грађ. реда даје право на додатак брачној и позакоњеној деци, то се израз „брачној деци“ мора схватити у најширем смислу, а на концепцијама, којима законодавац оперише у општем приватном праву — грађ. законику, јер у специјалном праву, у овом случају у закону о чиновницима грађ. реда, није учињен изузетак од општег права, те се с тога правилним тумачењем мора доћи до закључка, да се и у овим случајевима адоптирана деца равнају брачној.“

1: Одељење Државног Савета решењем својим од 13. марта 1926. г. бр. 9236 одбацило је тужбу М. Н. поднету про тив решења Мин. Фан., којим се М.Н. одбија од тражења, да му се призна право на додатак по чл. 42 закона о чиновницима грађ. реда на усвојено дете, јер је нашло, да је решење Мин. Финансија у свему правилно и на закону основано. .

Оба ова случаја изнета су пред Општу Седницу Државног Савета, да се у смислу чл. 4. закона и чл. 14. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима донесе начелна одлука по овом питању, која ће у будуће бити обавезна за одељења Државног Савета. И Државни Савет у Општој Седници одржатој 8. марта 1926. године под бр. 12564 донео је одлуку која гласи:

„Права, која закон о чиновницима грађ. реда признаје државним службеницима и пенацонерима за децу рођену у законштом браку или позакоњену, не могу се признати и за децу ма по ком пропису усвојену“.

Ови су од прилике разлози, који су руководили Општу Седницу, да по овом питању предњу одлуку донесе:

У 8. 112 грађ. зак. реч је о брачној, ванбрачној и усвојеној деци. А о позакоњеној деци реч је у 8. 134. грађ. зак. који гласи: „Деца небрачна могу се законом учинити и са брачном изравњати....“

Према 5. 138. грађ. зак. дете усвојено по 8. 137. грађ. зак. „добија сва права била она лична или уговорна или на следна, која према својим родитељима и родбини има, и која с тим не губи но и после задржава“.

У осталим крајевима наше Краљевине правни пологкај усвојеног детета према родитељу регулисан је разнолико законима, који у тим крајевима важе.