Policija

— 821 —

о чиновницима грађ. реда није хтео изједначити усвојену децу са децом у законитом браку рођеном и позакоњеном у погледу признавања службенику и пензионеру права на додатак за децу, те се према томе не могу ни применити прописи грађ. зак, који изједначују усвојену децу са брачном у правима према родитељима, ако је дете усвојено по 8. 137. грађ. законика.

_ Гојко Доганџић Главни Секретар Држав. Савета

СПРЕЧАВАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЕЛА

(ГОВОР КОЈИ ЈЕ ЗА ПУБЛИКУ ОДРЖАО НА РАДИО УПРАВНИК ЊУ-ЈОРШКЕ ПОЛИЦИЈЕ Г. ЕНРАЈТ.)

Злочин је болест са свима особинама болести, Т. |. опасна и заразна, и код ове болести као и код сваке друге, више вреди једне унције предострожности, него доцније и дуже лечење.

Становништво се обично нада је да полиција, а нарочито детективско одељење, у стању спречити злочин, и кад се злочин деси онда се верује, да ће полиција одмах дознати ко је иввршилац, пронаћи га и вратити покрадене ствари законитом сопстенику.

Дирекција Полиције, а тако исто и чланови детективског одељења, били би у стању са већим успехом спречавати кривична дела, водити истраге и хапсити злочинце, кад би #ех становништво, коме они пружају своје услуге, помагало у њиховим задацима, указујући им своје сарадништво.

Детективи њу-јоршке полиције нису ни чаробници ни видовњаци. То су искусни људи и стручњаци у своме послу.

Ако свет одбије да им да потребне информације и сарадништво, њихов успех у сваком догађају завасиће, као и успех лекара и адвоката, од поверљивости и сарадништва клијената .

Има је један аксиом, према коме нико не сме покушати да изигра свога лекара или адвоката, а то исто правило има исту важност и односи се и на детектива и чиновника полиције, који се старају добро послужити становништву и помоћи му у његовој бризи.