Policija

— 824 —

грађани треба да буду потпуно сигурни, да ће све оне информације, које би они учинили Полицији, односно учињенога злочиног дела, бити употребљене са највећом дискресијом.

Грађанство треба да разуме, да је злочинац у опште непријатељ целог друштва и ради тога, сваки грађанин треба да сматра за дужност да сузбије злочин и да казни злочинца

Полиција је само слуга грађанства у овоме погледу, те се разуме да ће грађанство бити боље послужено ако Полиција од њега добије сарадњу и помоћ.

Ако би се десило, да се на улици појави бесан пас, онда би сваки узео учешћа у лову тога пса, сматрајући да би га требало што пре ухватити и спречити да некоме не нанесе повреде. Сваки злочинац је исто тако опасан као и бесан пас, али у место тога, да грађанство учини потеру за злочинцем и пружи своју помоћ Полицији, оно узима на себи улогу саме посматрача, остављајући Полицији да сама гони злочинца. не дајући јој ни најпотребније информације, које би требале да даду.

Дешава се свакодневно да се Полиција налази на правилвом путу и да јој недостаје само неки јачи основ, без кога не може да реши одлучно ко је кривац т. |. Полиција је морално сигурна да зна ко је кривац, али не може то да пот-. крепи и законским доказима. Можда ваше сазнање, које је неопходне потребно и од велике важности, изгледа вама према вашем мишљењу, као један детаљ бев икакве вредности и "значаја, док за Полицију то би било од велике користи и чак помогло да се расветли и питање начина извршеног злочина.

Ми знамо да има много грађана који су у могућности дати драгоцене информације Полиције, то не чине услед нами непознатих разлога, јер нисмо у законитој могућности да их на ово приморамо.

Пре извесног времена ја сам спремио један упутник под именом „Како се треба чувати од злочинаца“ а сада ћу поновити неколико од ових опомена: |

Не напуштајте ваш стан, пре него што се потпуно уверите, да су врата и прозори вашега стана затворени.

Не спуштајте ролетне на прозорима, када се спремате да одете из стана, јер то ће бити знак да нема никога код куће. Исто тако не остављајте цедуљицу у сандуче за писма