Policija

О,

пресуде по кривицама за неплаћену годшшњу тшаксу из Т.Бр. 100 надлежна Финансијска Управа, пореско оделење или порески уред.

По тач. 4 чл, 49 Таксеног и Пристојбинског Правилника, наплату пријавне таксе може вршити и општинска власт, али она то чини само у име полиц. власти, те због тога она ње може ислеђивати дело и изрицати пресуду ва неплаћање пријавне таксе, већ ће ове кривице рефератом достављати надлежној полициској, а ва годишњу таксу надлежној фин. власти, које ће даље поступити по закону у кругу своје надлежности.

Остале власти, које су законом такође позване да штите државне интересе, као што су фин. контрола и жандармерија, дужне су, кад, овакве кривице открију, одмах о томе писменим рефератом известити за пријавну таксу полицијску а за годашњу таксу надлежну финансијску власт, које ће даље поступити како је напред речено. (061. од 22. августа 1923 године Бр. 28340)

ТАКСА ИЗ ТБР. 100 И КОЛА И ЧЕЗЕ НА ФЕДЕРИМА.

· Такси из ТБр. 100 таксене тарифе, почев од 15 новембра 1923 године, не подлеже ни кола на федерима, ни чезе, ако вису полуфијакери.

У том смислу прописан је и правилник за извршење прописа поменутог тарифног броја, а постоје и објашњења Генералне Дирекције Посредних Пореза издата у виду расписа властима надлежним за наплату ове таксе.

Сва лица којима је ова такса погрешно наплаћена имају права тражити повраћај исте у року од 90 дана од дана кад

су таксу платили. (О6ј. Министра Финансија од фебруара 1924 г. Бр. 2268)

ОСЛОБОЂЕЊЕ ОД ТАКСА „СРЕДИШНЕ ВЕРЕСИЈСКЕ УДРУГЕ“.

Генерална Дирекција Посредних Пореза својим решењем од 12. јуна 1925 год. Бр. 38297 издала је следеће обавештење: „Другим и трећим ставом члана 19 закона о буџетским вванаестинама за месеце април, мај, јуни и јули 1925 године