Policija

— 867 —

прописано је, да повластице, које је уживала Средишна Вере сијска Удруга према зак. чл. ХХШ од 1898 год. у погледу ослобођења од државних и самоуправних дажбина, као и од такса и др. (5 79), важе и за Средишну Земаљску Позајмионицу и њене филијале (подружнице).

Према томе Средишна Земаљска Позајмионица, с обзиром на 5 79 зак. чл. ХУНИ од 1898 год. ужива у целој Краљевини од 1 априла 1925 године лично ослобођење од свих државних и општинских такса осим такса за менице и упут“ вице (асигнације — довнаке).

Ово се саопштава свима државним властима рали знања и управљања.“ (Распис од 24 јуна 1925 г. Бр. 42604) ·

РАСПИСИ МИН. УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

мен

0 ПРОДАВНИЦАМА ДУВАНА (од 18-УШ-1926. г., УБр. 33429). Управа Државних Монопола актом својим од 10. августа Пр.Бр. 27680 доставила је следеће:

„На основу Закона о Монополу Дувана, који је проширен сада на целу Краљевину, још у 1901. год. прописан је иравилник за продају дуванских прерађевина на ситно, који у

"своме чл. 5. прописује да малопродавнице дувана морају бити

отворене сваког радног дана лети од 6 ујутру до 9 часова увече а зими до 8 часова увече.

Недељом и празником узггредне малопродавнице морају бити затворене, Самосталне малопродавнице затворене су свих правничних дана само за време Божје службе.

Узгредне малопродавнице су оне које дуван продају уз осталу колонијалу, мануфактуру или другу робу, а самосталне _ продавнице су оне које продају само монополисане артиклеи поштанске и друге хартије од вредности, коверте и хартије.

На основу одредаба овога правилника наређено је, да се малопродавци по истом управљају, међу тим среске управе финансијских контрола, које врше надзор над радом малопро-