Policija

— 978 —

одсека Ген. Дир. П. Пореза; Организација полицајских власти у Словеначкој с обзиром на закон о општој упрева од Тодора Таорна, нач. М. У. Д; О кризиналним приповеткама Ђуре Јакшића, Београдска полиција и Бранко Радичевић. Иступи у старом Дубровнику од Андре Гавриловића; Поводом измене закона 0 чиновнипима и осталим држав. слубеницима од Ог Миленка Радотића; Проблем криминалитета, О кривчевој души, Социјална профилакса криминалитета од Пт Душана М. Суботића; Окружни начелник од јов. В. Стефановића, судије управног суда; Реорганизација наше полиције, Крашак приказ развоја редарства у Загребу од Алексе Враговића, шефа одсека при загребачкој полицији; Полицијска школа за жандарме у Риму од Ј. Шиловића, професора загребач. универзитета; Полицијска изложба, Полицијски заклон (шила) Иван Вучешић од Жарка Ружић; Безбедност у Јужној Србији од Ивана Е. Јовановића; Бугарска четничка акција у Јужној Србији од Ал. Крушковића, судије; Бечка полиција од Алберша Венцело; Државна полицијска стража од П. Ткалчевића, команданта држав. полиц, страже у Сарајеву и т. Д.

Из поучно забавног дела нарочито се истичу радови Андре Гавриловића: Такмаци, Таса — убица, О првом хојдуку нашем, Доживљаји старог археолога, На тужбу кнезу, један полицијски претрес по подацима бечке цензуре.

УН Од важнајих стручних радова у „Полицији“ за 1925. год. наводимо: Преступ противстајања власти по српском и франц. кривич. праву од Жив. М. Перића, проф. београд. универзитета, превео с француског Ог Данило /. Данић, секр. Држав, Савета; Хшијенске прилике у казнионама републике пољске, Хигијена затвора од Др. Хранислава М Јоксимовића, обласног физикуса; Данашњи корактшер четничке акције у Јужној Србији од Ал. М. Крушковића; Србија под аустро -угарском окупацијом (извештај Београдског Гуверамана); Програм међународне полицијске изложбе у Калсруг, Криминални инстиштуш бечке полиције, Друштво за борбу са дечјом преступношћу у Бугарској, Полицијска изложба у Калсруе, Како се одржава сугурност саобраћаја у Њујорку, Рад и организација дирекције судске полиције у Паризу од уредника Ла" заревића; О вакупцима, Униформа полицијских писара, О све-