Policija

— 991 —

ђ) Смештење у породице тражи велики опрез код избора породице.

с) У својој упораби захтева непрестани надзор над дететом и породицом. |

Г-ђица Х. Адлер члан „Топдоп Сошту Соппе!“ у Лондону, каже: По закону СИдгеп, 5 Асђ од 1908. свако дете испод осам година послато у институцијалну школу, може уз приволу државног подсекретара за унутрашње послове бити смештено у породицу. Ова деца сматрају се као да припадају овој школи и могу бити сваки час позвана, чим со опази, да за њихов узгој није подесан боравак у породици.

Надлор над овом децом врши вешт инспектор са једним помоћником, те свако дете мора да посети четири пута у години. Хранитељи детета добивају по прилици 11 шилинга недељно за свако дете, док трошак за одело и обућу носи лондонска општина. Годишњи трошак за свако дете, узевши овамо и управне трошкове, износи око 40 фунти.

Породице се бирају код вештих радника лобра гласа, чије су куће угодне и чисте. Хранитељи деце брину се за њу у сваком погледу као и за властиту децу. Има случајева и адопције. Дапаче када је запуштеној деци требало посвећивати непрестани надзор, нису је хранитељи хтели пустити од себе, те су били поносни, када им је пошло за руком, да овакву залуталу децу сведу на прави пут.

Деца остају у породици до навршене 16. године.

Свакако се иде за тим, да науче добро занат.

Једина озбиљна неприлика код смештавања деце у породице у томе је, што Министарство Унутрашњих Дела тражи, да родитељи детета, ако нису неваљалог владања, имају право да свака три месеца посете своје дете. Будући да су родитељи ове деце већином лошег карактера, рађа ова одредба често неприликама. Многи родитељи, који се до онда нису а ма баш ништа бринули за своје дете, настоје да га добију кући, када је навршило 16 година, те да може да зарађује свој хлеб. Имаде случајева, да долазак родитеља након више година напуња децу страхом, јер им је у свести лош поступак њихов Нека нам послужи за пример овај истинити догађај: Мала Сува смештена је у честиту породицу, у којој бејаху и муж и жена апстиненти. Суза се сваки пут сакрила, када.