Policija

— 972 —

Жандармеријски фонд); уредника Алимпића (Одржање јавног“ реда и мира; Старање о сигурности државе; Уредба о становима, Правни карактер воденичних јазова) и уредника Лазаревића (У прилог полиц. школа, Међународни: пасоши, О мерама које поједине државе употребљују против бољшевизма.

Од сарадника ван струке сарађивали су: г. г. Влад. Намисловски, пољски конзул у Београду (Организација државне полиције у Пољској, Жена у полицијској служби); Свет. М: Гребенац, адв. из Београда (јавна простшпуција и сувбијање венеричних белести); Драг Марковић, инсп. М. С. П. (Поли– ција и позориште); Чеда Јевђенијевић, градски судија (Реорганигација полиције у Немачкој); Манојло Мрвишћ. управник: београд. казн. завода (У борби противу криминалитета); и Т. д.

На поучно забавном дану сарађивали су: г. г. Божа Маршићанин, управнук Београда у пенз.; Д. Марковић, инспектор. М. С. П; Мих. М. Ђокић, комесар полиц. у Београду; Рад. Ђ; Ђорђевић, срески начелник, Ђорђе. А Петровић, срески писар. И Т.Д.

још додајемо, да су важнија питања из области струке, која су третирана у ,„Полицији“ за ову годину: установљење: полицијских и жандрамеријских школа, осигуроње жандарма пенвијама и усштановљење дома за напуштену децу била решева у смислу наших предлога.

1:11. Поред многих разноврсних и корисних ствари, које“ су публиковане у „Полицији“ за 1921 год. по својој важности нарочито су се истицала питања: о реорганизацији и унификацији полиције у Краљевини и о материјалном псбољшању“ положаја нижих полицијских чиновника, и оба ова митања решена су у интересу струке и, поглавито, у духу нашег писања.

У духу нашег писања решена су и питања о пасошима;. пограничним полицијским комесарима, а у најважнијем делу. и питање о жандарамерији (однос према управним властима).

Од важнијих стручних радова у овој години помињемо:

Исељавање од Вјекослава Кершована, полиц. саветника, из Љубљане; О формацији жандармерије од ;. Н. Костића, жанд. пуковника; Жандармерија у 1920 години од 2Ж. Лазића,. начел. М. У. Д; Школа за криминалогију и полицијску технику у Брислу (превод с француског); Државни надзор над»