Policija

— 1088 —

дог лица, степен његовог душевног и Њудоредног развиткг, прилике у којима живи и које му се отварају за будуће живот, као и све друге прилике у којима и због којих је ночинио кажњиво дело (чл. 6).

Отпуштање на прокушавање изрећи ће суд за младеж, ако је кажњиво дело незнатније природе и ако је потекло из очевидне непромишљености или младалачке лакомислености. Пуштање на прокушање састоји у томе да се младо лице оставља на слободи, за време од године дана, али под сталним заштитним надзором судског поузданика. Не може ли се младо лице, које је отпуштено на прокушање, оставити у властитој породици, јер нема родитеља или су покварени, или су преслаби, да га узгајају, предаје га поузданик другој породици (чл. 8.).

Као поузданике одређује суд за младеж честите и поуздане мужеве и жене, напосе из кругова, који се баве узгојем младежи и неговањем сиротих, и који су у таким приликама, да се могу бавити младим лицем и бити му од помоћи саветом и старењем око примереног запослења и честита живљења (чл. 18,)

На присилни узгој осудити ће се младо лице, ако је показало знакове покварености или је у својој досадашњој околици, у којој живи, извргнуто погибељи, да се поквари, _ или ако се из ког другог узрока одређење присилнога узгоја показује потребним у интересу душевнога или ћудореднога развитка младог лица. И овај се присилни узгој врши као им код оних недораслих, дакле поглавито у породицама. Показује ли се с обзиром на индивидуалност младога лица потребита строжа мера, изрећи ће суд за младеж лишење слободе најдуље до 10 година. На лишење слободе може се младо лице и уветно осудити, те га за време лишења. предаје суд за младеж по поузданику или властитој или туђој породици, али наравно под надзором поузданика (чл. 1[0.).

Лишење слободе извршује се у државним заводима за поправљање младежи. Ако младо лице својим владањем и радом за време лишења слободе покаже знакове потпунога свога поправка, отпусти ће се под заштитним надзором поузданика уветно на слободу, биће жакле предато властитој односно туђој породици (чл. 30,).