Policija

— 1090 —

прикладне породице свога села, које су вољне узети децу У прехрану, и врше надзор над том децом.

У нашој држави врло су погодне прилике за смештање деце у породице, јер смо агрикултурни народ, а ратару су у господарству деца од драгоцене помоћи, те поступа са примљеном на узгој децом као и са властитом.

За депу и младеж, коју полиција побере на улици, и за децу и младеж, коју јој преда суд за младеж, има Народна Заштита сабиралиште, у коме дете и млађахно лице остаје | тако дуго док се не проучи и не види, шта је ва његову будућност и његов одгој најподесније да се учини.

У деведесет и девет од сло случајева долази управа сабиралишта до закључка: У сеоску породицу.

Пленарна је седница прихватила ову резолуцију предложену по трећој секцији:

1) Смештање у изабрану породицу деце предане суду, јер су учинила кажњиво дело, препоручује се онда, када њихови родитељи нису кадри ла осигурају њихов морални одгој.

2) То се има да учиви, истом након предходног што могуће тачнијег прегледања деце у погледу физичком, психичком и моралвом, гко не буде потребно да се сместе у терапевтичке заводе или у заводе за принудни узгој.

3.) Препоручује се, да се за избор ових породица и за надзор над њима употребе згодне службене установе или приватна удружења, 2 добро је, да се уговором одреде права. и дужности ових породица.

4.) Ове ће породице бити дужне да даду овој деци потпуни морални одгој. Оправдано је, да им се накнаде њихови трошкови, зли чим дете буде кадро да заслужује свој хлеб, мора ће му давати праведву плаћу.

5.) Нужно је, да све породице као и надаорне установе буду подвргнуте контроли јавних власти.

6.) Корисно је да се држе конференције и посебни течајеви о неопходно нужним начелима одгоја ове деце и да се _ код смештања даде предност оним лицима, која су с успехом. · похађала ове конференције и посебне течајеве.

Загреб. · О. Јасип Шиловић.