Policija

— 131 —

витка, ојачање државе на границама и парализовање евентуалнот, ранијег фаворизирања и форсирсне инфилтрације и пелнетрсције несловенског елемента на штету Словена.

Проблем Аграрне Реформе има се решавати правично и обазриво: свако претерано скретање у лево мегло би одвести даље него што би се желело; свако претерано скретање у десно могло би довести до ситуације у којој би се осетило негодовање народне масе, евентуално узнемирење конфузним надама и противправним схватањима.

Отпадају евентуални приговори односно слабљења кредита, умањавања производње као и идеја одузимања и додељивања земље бег накнаде.

У свима земљама сељаци еволуирају рапидно, јако су аташирани земљи и неће да устукну ни пред каквом иновацијом која би им омогућила појачање и побољшање производње. Нарочито је то случај код наших, коју су вредни, издржљиви и бистри.

Када ти и такви људи знају и сигурни су да раде за себе ин своју породицу, очевидно је да ће њихова ревност и енергија бити већа, а услед тога и сама производња.

Кредит, пак, увек јача и расте упоредо са ојачањем сошиалног мира и развитком производње.

С друге стране, начело права својине има се одржати јер би друкчије поступање било противно Уставу, неправично и несхватљиво,

Најзад да подвучемо моменат националног задатка државе при извођењу Аграрне Реформе. Он је од врло велике важвости с обзиром на садашње прилике и положај границе наше државе, на лица која се колонизирају и делове државне територије на којима се врши Колонизација. Несумњиво је да том врло деликатном делу рада приликом извођења Аграрне Реформе треба поклонити највећу пажњу и познавати све потребне елементе и услове безбедности државе и народа.

Овај задатак ће се повољно решити консултовењем и усвајањем меродавних мишљења надлежних фактора Министарства Унутрашних Дела, Војске и Морнарице и Спољних Послова.

М. 4. Првуловић, Начелник Мин. Агр. Реф. у пензији

5%