Policija

— 1072 —

Кол (Аргентнна) и Масаве (Шпанија) јер они, мислећи само на затворску казну, налазе да он сакати принцип позитивистички и репресивне санкције.

Али ја, примајући додатак Шпејеров, објаснио сам да се он има да односи на случај на пример једне новчане казне која има да се дода мери безбедности, И тако ми је остала мирна савест, мада сам лојално признао да сво гласање Бриселског Конгреса, и ако потврђује модернистички дух признајући недовљност казне и тенденцију ка критеријуму социјалне одбране, остаје увек на по пута. Али то не ускраћује, да ипак традиционални и класични принцип казне — осуде — буде напуштен и та жеља не садржи ништа што се противи фаталном идењу кривичних закона ка остварењу интегралног принципа друштвене одбране, да буде основа кривичне правде.

ж а ж

Нећу пак да заборавим да сам, подржавајући мој дневни ред, био приморан да се позивам ништа мање до на једног римског императора и филозсфа, Марка: Аурелиа, (ОШ МЕ Е8 сер. 14).

Одговарајући_ претору, који га је питао како ће се поступати према извесном Аурелиу Прискуму који је, будући луд, убио своју матер, Марко Аурелие одговара:

„51 66. Нашао сотремит езб Аећшп Ризешт 1п ео Шшгого езбе и! соппиатен 5 аћепабопе опи! шееПесш сагеај пес 5иБез! цПа 5изрјсто табет аб ео згтшасгопе детеппае осазат, ројез де тодо роепае ејиз фазитшаге, сшп за Гшгоге јрзо ризјаћиг, ЕЕ (атеп аШрепћиз сизтоф!епаиз ет ас, 51 ршабћа, ебат утешо сдегседиз, диотат (ат ада роепат диат ад шгејат ејиз е! зеситтагет ргохитогит регпеђ“

То ће рећи осуда у правом позитивистичком смислу: поред једне техничке предосторожности да отклони симулачцију лудости, ту се каже да ће хапшење лудога злочинца «служити као казна, као старсње над њим и као сигурност за "ближње. То јест једна рапресивна санкција, која у себи са„држи карактере и ефикасност колико казне толико и мере безбедности и инспирисана је не само критеријумом моралне кривице матероубице већ и самим потребама социјалне одбране.

Дивна и солидна далековидост императора филозофа ове „опсервапије реалности људске и социјалне, која је римскоме