Policija

__ПОЛИЦИЈА

Година ХУ.| _ СВЕСКА ЗА ФЕБРУАР 1927. | Број 3. и 4.

СЕЉАК И ЊЕГОВА ПАСИВНА МЕНИЧНА СПОСОБНОСТ

С ОБЗИРОМ НА ГРАЂАНСКО — И КРИВИЧНО-ПРАВНУ ОДГОВОРНОСТ.

— Свршетак —

Одступања се састоје у следећем:

По напред поменутим „Правилима“ Министра Правде уз 5 471. гр. с. п. као земљорадници сматрају се и они варошани, који се поред земљоделства као главног занимања баве и каквим занатом, као споредним занимањем, као што су лончари, ужари, мутавџије, незнатни бакали, бербери, рабаџије и Т. д.

Међутим чл. 43. зак. 0. л. м. с. у т. 2. други одељак, други став каже да су престали бити земљоделци они, који су живећи у вароши „извадили право за занатство или протоколисали занатско-трговачке или индустријске фирме, или извадили лично механско кафанско-право“, што се све односи на она лица, која су поменута у тач. 1. под 6 и в члана 43, где се говори о лицима, која живе у селу па се тим пословима баве као споредним. Овде дакле имамо: да се занатлије, дућанџије и механџије, који живе у вароши, макар да се уз то баве и ратарским послом, не сматрају више за земљораднике.

Разлика је очигледна: сви они лончари, ужари, мутавџије, незнатни бакали, бербери, рабаџије и др. о којима се као земљорадницима говори у „Правилима“ имају се, кад живе у вароши, сматрати као варошани, а не земљорадници, у смислу наређења чл. 43. зак. 0. л. м. С.

Осем тога наведени случаји у чл. 43 под 1. пода, б,и в., који се односе на лица, која живе у селу, представљају знатна одступања од постојећег стања. Тако

а) у тачки а уведен је један нов појам: „да би прибавили више зараде“ ови се земљодадници одају „другим спо-