Policija

— 226 —

копа, сеје или засађује, и 6) ко без овлашћења на туђем имању отвори себи пут за пролаз, или преко туђег имања прелази, или ма шта предузме у погледу туђег имања на штету његовог сопственика и противно његовој оправданој забрани, а други предвиђа исту казну за онога: а) ко, вршећи своје право на каквом непокретном добру, прекорачи границе овога и на штету другог овлашћеног лица учини какво расположење, и 6) ко, као сусед. на штету другог суседа преступа законска наређења, која постоје у погледу уживања имања.

9. Иступи у односима између господара пи слугу (55 149 — 156). Као основ за израду ове главе послужили су: 5 356 срп. казн. зак, Правила о односима слугу и њихових газда прописана на основу овог законског прописа и пројект срп. казн. зак. од 1910 год. У ред слугу пројект увршћује сталну домаћу мушку и женску послугу. Одредбом 5 156 даје се овлашћење Мин. Унтр. Послова и Мин. Соц. Политике да споразумно, и у границама закона, пропишу правила о односима између господара и слугу са казненом санкцијом до 600 дин. или до 20 дана затвора за непоступање по њима.

Пада у очи, да у посебном делу нема одредаба о крађама, преварама и ушајама. У првобитном пројекту закона о иступима било је, међутим, предвиђено, да се крађе, преваре и утаје у вредности до 50 динара сматрају као иступи, али је комисија за прераду овог пројекта избацила ову одредбу. Из овога излази, да ће се у будуће све крађе, преваре и утаје, па и оне незнатне вредности, кажњавати само по казненом закону, који предвиђа казну до три месеца затвора чак и за крађе и утаје животних намирница или предмета животних потреба од мале вредности (до 100 дин.) — 5 315. пр. казн. зак. за Краљ. С. Х. С.

Питање је велико да ли је ово опортуно с обзиром на многе ситне крађе стоке и воћа, које се пре врше из обести или несташлука него из покварености, као и на тешке последице осуда по казн. зак. и процедуру извиђања и пресуђења. Имајући ово у виду, редактори првобитног пројекта умесно_ су поступили уносећи у свој пројект поменуту одредбу о иступним крађама, преварама и утајама, и с тога ову одредбу треба накнадно озаконити,