Policija

— 229 —

„за све остале наведене процесне радње важе одредбе зак 9 кривич. суд. пост. |

· Против решења о обустави започетог извиђаја за иступ жоји се гони по службеној дужности, оштећени се може жалити „великом жупани у року од осам дана по саопштењу (9 190).

6. Ток поступка (9 5 194.208). Поступак о иступима „врши се кратко, а одлуке се доносе без претреса и одмах по свршеном извиђању (5 194).

По 5 195 жалба Прошиву изречене осуде подноси се великом жупану у року од осам дана. М ово је једна новина, коју дугујемо комисији која је прерађивала првобитно израЂени пројект закона о иступима. По 9 216. овог пројекта, жалбе против изречених осуда по иступима подносиле су се „окружним судовима. Непознати су нам разлози са којих је ова крупна промена учињена, али смо убеђени да ће онау пракси имати рђавих последица, Ако искуство треба чему да нас поучи — а ми га у Србији имамо довољно баш у овој «ствари — онда треба знати да смо ми ову „савремену“ но„вину једном већ имали у нашем законодавству, и да смо због „силних злоупотреба које су помоћу ње у пракси чињене били приморани да од управно политичких власти (окружних а „среских начелника) одузмемо и пренесемо на првостепене судове право оцењивања законитости одлука полицијских и општинских власти по иступаним делима из Ш части казн. зак. (закон од 17 јануара 1904 год. 0 изменама и допунама 8 5 15 и 16 полиц. уредбе). Нашто понављати експерименат

за који је дугогодишњом праксом несумњиво утврђено да је неизводљив у земљи са бујним партијским страстима, па према

томе и опасан по основна права грађана. Ислеђујући и пресуђујући иступна дела, полиц. власти врше функције суд“ске власти, те је тога сасвим логично да њене радње на овом пољу контролишу судске власти. Ово најзад није у складу ни са принципом о подели власти, јер велики жупан, као ста„Решина опште државне администрације у области (чл. 98 „Устава) не треба да врши функције судске власти. М сама надлежност управних власти за суђење иступних дела није, истина, у складу са овим принципом, али ће му бар форма бити очувана ако се право расматрања одлука ових власти „да судовима.