Policija

— 232 —

редну и лакшу службу, имали и смањене принадлежности, а увела би се и спољна разлика у оделу.

Њихов број утврдио би се формацијом. Тако на пр. сада једна чета има по формацији 215 жандарма, али од њих се употребљују 4 за сеизе код официрских коња, 3 за посилне код канцеларије чете и 2 код вода; онда би се формацијом утврдило да ова чета има по формацији 206 активних жандарма и 9 неквалификованих 3: споредне службе. И тако би се за целокупну жандармерију прорачунало.

У. Принадлежноста.

а) официрима:.

Додатак на струку, који предвиђа садањи чл. 99. Закона о жандармерији, врло је мали, и он је по вредности предратних додатака 70, 80, 100 до 150 динара месечно.

Овим се није ништа постигло, сем форме. Овакав какав је боље да се укине.

Жандармериска струка заиста захтева извесних додатака, јер је њена служба тешка, и скопчана са великим пожртвовањем по живот, што нам искуство потврђује, (например у једном пуку на југу нема године, а да не погине 30 —40 жандарма и 1—3 официра). Сем ових тешкоћа у служби, и материјалних расходи су већи у оделу и другој спреми због природе службе.

Поред овога унапређење официра у жандармерији врши се као и у војсци само на упражњена места по формацији. А како у жандармерији има врло мало положајних места, то ће тако велики застој бити у унапређењу, да ће се у у једном чину чекати по 10 и више година, док по закону треба 4 године. Оваквих случајева у војсци не може бити. И стога право је, када се у једном чину чека више година преко рока за унапређење, да се то надокнади овим додатком.

Па не само тешка, са пожртвовањем живота скопчана, ова струка је толико важна после рата и у погледу одржања државе, реда и поретка у њој, да свакако она заслужује додатак на струку.

Али не треба да је тако мален као сада, само ради форме, већ довољно скроман — да се од њега види корист.

Он би требао да се од прилике овако креће: