Policija

— 233 —

1— 4 год. службе по. . . . 240.— динара месечно. 4—8 , » па а и ПР : 8—16 , " ин ал сек 200 — „ а 16–30 , 5 пали ар ОВ „ К

Овај додатак треба да је саставни део плате и да даје права на пензију после 10—15 година службе, али без икаквог ограничења.

Зашто се мали или никакав број официра из војске не јавља за прелаз у жандармериску струкуг Зато што жандармерискл струка нуди официрима само тешку, а често и опасну службу, а за то не добијају никакву накнаду, ни моралну, ни материјалну.

Кад се овај додатак мало повећа и кад се жандармерији да онај значај који она треба да има у садашњости у држави, онда ће свакако доћи који млади официр из војске, из академије ниже и више, а овако као до сада неће. А тиме што неће, губи жандармерија, губи држава. Ну држава нема рачуна да губи, и она ово треба да поправи.

6) жандармима:

1. — Плату жандармериских подофицира треба регулисати саобразно плати подофицира у војсци, подељену на основну и положајну. Установити додатак на звање командира станице.

2. — После овога регулисати пензију жандарма, да се више не издаје из жандармериског пензионог фонда већ да то буде као и плата из државних средстава, као што је код. војске. |

Још треба за жандармериске подофицире рачунати служење у јужним крејевима у дупле године службе за пензију,

„као што је свима службеницима и подофицирима у војсци законима регулисано. Ово треба да важи у назад као и за остале. службенике.

Недовољно је и неправилно, да жандарм као државни службеник, који врши једну од најтежих, најопаснијих и најважнијих служби има право на пензију само на систематичну плату и на додатак на рок који је врло мали, а да други службеници имају на већи број принадлежности.

Ако жандарм погине у служби, одредити један новчани