Policija

— 235 —

Формацијом увести административне официре у јединицама (четама) како би командни и управни елеменат бео ослобођен администрације и слободан и способан за вршење службе јавне безбедности, за управу и командовање.

Нарочито код пука сву администрацију материјалне природе пренести на помоћника команданта пука, који треба да је стално у месту. А специјалним школама спремити административне официре и подофицире за свој задатак.

Ако је у којој државној управи потребна лака и брза администрација, то је највећа потреба у жандармерији.

Принцип је па и циљ је, да администрација помаже лаку управу, лако командовање, и лако и брзо вршење службе јавне безбедности, с тога на овом треба брзо и енергично радити.

УН. Првостепени војно-жандармериски суд.

Мислим да би било корисно и за жандармерију и з2 војску, кад би се установио војно жандармериски суд, у чију би надлежност дошла расправа кривичних ствари жандарма ма кога чина из целе жандармерије.

Корист би за остале војне судове била та, што би се њима олакшало, јер су они претрпани пословима, нарочито жандармериским, а за жандармерију би настала још већа корист у томе, што би у тај првостепени војно-жандармериски суд. ушао за судију и један или два виша жандармериска офицара, који боље познају специјална војно-жандармериска кривична. дела, која заиста имају своју особиту физиономију, која се јако разликују од чистих војно кривичних дела.

Поступак би остао исти — Војно кривични поступак: али би требало у Војно кривичном законику унети неколико одредаба о чисто војно жандармериским кривичним делима, што досадањи Војно кривични закон није предвидео. То је било с тога, што, када је рађен садањи војно кривични закон. жандармерија као споредан род оружја војске била је врло мала, и управне власти употребљавале су жандармерију само по позивној служби и као асистенте полицијских чиновника, дакле радила је само по наређењима полицијских и управних власти, а сада врши више самосталне задатке, одржавање

реда и мира у земљи, и помаже истражне власти.

Јов. А. Костић жандарм. пуковни«