Policija

— 258 —

Одредбе чл. 137. садањег закона о чиновницима, по којима се године државне службе у Јужној Србији рачунају у пензију двоструко, важе за све државне службенике, тј. и за указне и за неуказне.

ХХХШ

Станоју Мишићу, деловођи општине креџољинске:

ту Одлуком опште седнице Гл. Контроле од 14. јуна 1996. год. Бр. 16.547 — која је објављена у „Полицаји“ за прошлу год. Бр. 13 и 14 — објашњено је, де се закон о др. жавном рачуноводству не односи на самоуправна шела, само што ову одлуку не треба разумети у буквалном смислу. Законом о државном рачуноводству нису поништени специјални законски прописи о општинским набавкама и администрирању општинским добрима, али у колико ови прописи не достају, самоуправна тела дужна су свој рад саобразити општим прописима из закона о државном рачуноводству, који важе за уговоре и набавке. ;

2) Исцрпно објашњење у погледу извршности иступних пресуда дато је у „Полицији“ за прошлу год. Бр. 13 и 14 (Поуке и обавештења МП). У њему се налази и одговор на постављено питање.

ХХХМ Богдану Кнежевићу, деловођи општине — Бело Поље:

Члан 127. зак. о чиновницима и осталим државним службеницима говори само о порезима и прирезима, али не и о таксама. По ТБр. 382, такса о којој је реч наплаћује се за клање питоме и дивље крупне и ситне стокеу атару општине. Према томе, сваки ко у општини коље питому и дивљу стоку подлежи плаћању ове таксе, ако је исту одредио општински одбор, а његову одлуку потврдио Министар Финансија. |

И из стенографских бележака Нар. Скупштине од 19. марта 1913 год. види се, да се ова такса односи на свакога. ко у селу коље стоку, а не само на касапе.

Једини изузетак од овога учињен је за војне државне набавке. По чл. 25 закона о набавкама војних потреба, све: