Policija

— 252 —

извршење. Против решења надзорне власти, којим би одборска одлука била задржата од извршења по истеку овог рока, има места жалби Државном Савету у смислу чл. 170. зак. о општинама.

ХХХ

Поглавару среза подгорског:

Надзорна власт може одлуку општинског одбора задржати од извршења у ова два случаја:

а) ако се њоме вређају права Појединаца, и

6) ако је одлука Противна коме закону или законитој наредби државне власти.

У првом случају одлука се задржава од извршења по жалби повређених лица — приватних жалиоца — а у другог по званичној дужности (чл. 152 зак. 0 општ.)

Чланом 86. тач. 3. закона о општинама овлашћен је општински одбор, да коначно решава о давању под закуп општинских добара и права, што значи да за ове одлуке, у погледу њихове целисходности, није потребно ничије одо(брење, и да се надзор државне власи има ограничити само на њихову законишосш. Под овим ограничењем може се, по мишљењу уредништва, одобрити и измењена одлука одбора о употреби општинског имања.

Одлука Државног Савета Бр. 1628 — 1920 г. односи се ва случај у коме надзорна власт не може задржати од извршења одлуку општинског одбора, коју је једном већ одобрила, док је у упућеном питању јер о измењеној, дакле новој од, „луци општинског одбора.

ХХХИ

Алекси Ристићу, писару среза поречког:

Решење Мин. Савета УБр. 15637 од 12. јула 1920. год., по коме су се 8 месеци службе у Јужној Србији и Црној Гори рачунали за пензију у годину дана, односило се само на указне државне службенике, који су служили у овим крајевима за време важења овог решења, т.ј. од дана његовог "објављивања до дана ступања на снагу садањег закона о чиновницима. Његовом бенефицијом не могу се, дакле, користити лица која су за ово време служила у поменутим крајевима као меуказни државни службеници.