Policija

— 257 ХШУ С. Угриновићу деловођи општине железно речке:

Уговор о усвојењу може Н. П. закључити са П. Б., разуме се у форми коју прописује — 8 145 грађан. зак. Према томе, а по 5 147. истог зак., тај ће уговор бити пуноважан тек кад га потврди и судија за неспорна дела. Док те потврде не буде нема усвојења у смислу грађан. зак. Ако свештеник сматра да је по црквеним прописима усвојење већ извршено и настала родбинска веза између усвојеника П, Б. с једне и Н. П. усвојитеља и његове родбине с друге стране, и да је та родбинска веза сметња за закључење брака између усвојенога П. Б. и снахе усвојитеља, онда нека не извршује венчање. Кад би усвојење било потврђено и од судије за неспорна дела. онда се усвојеник П. Б. не би могао венчати са снахом свога усвојитеља (5 69 грађан. зак. под ј).

Али таст може по нишем грађан. зак. усвојити зета (5 136 и 137) и услед тога усвојења не би се морао брак развести, јер 5 94 овог овога закона не предвиђа да се из таквог разлога брак може развести, Тај се брак не би могао ни поништити у смислу 5 98 тач. 9. грађан. зак. јер у моменту венчанња усвојење није било извршено, нити су младожења и невеста били у сродничком одношају, него је венчање извршено између несродних лица, а за поништај брака услед блиског сродства тражи се, да је то сродство постојало у моменту његовог закључивања.

Ако би П. Б. био пуноважно усвојен, онда би он ис кључио из заоставштине свога поочима Н. П. женску децу његовог сина М, јер по 5 396 грађан. зак. мушка деца (дакле П. Б. као усињеник) и мушки потомци од раније пре оставиоца Н. П. умрлог сина први наслеђују, а како син М. није оставио мушке потомке, онда ће П. Б. као једини мушкарац наследити цело поочимово имање. Али како је умрли син М, наследио извесно имање од своје мајке, онда је и то — ан остало његово лично имање ако га је имао — прешло путем наслеђа у својину његове женске деце, јер женска деца наслеђују целокупно имање очево кад покојник не остави мушке деце (55 394 и 400 грађан. зак.).

. Полиција 5